NORTH-ROAD

Sébastien Van Malleghem

Je me souviens des visages des enfants blonds – Copenhague.
De la pluie, du ciel vert-de-gris. De ma cigarette mouillée.
Se sentir libéré dans un aéroport. Étrange sentiment.
Tellement de gens. Mais pas dans le Nord. Pas dans mon nord.
Un état d’esprit. Ce putain de tarmac m’obsède. Décolle putain
mais décolle putain… ” — Sébastien Van Malleghem

In 2014 ontmoette ik Sébastien Van Malleghem. Hij wilde een boek maken en een uitgever zoeken voor zijn nieuwste reeks, North-Road, gefotografeerd in Noorwegen en IJsland. Hij wou een ontwerp laten maken, een eerste tastbaar onderzoek. We overlegden lang en grondig. Op basis van zijn indringende verhaal dat lang niet alleen over de landschappen en mensen van het noorden ging, maar evenzeer over zichzelf en de weerslag van zijn vorig werk, Police. Jarenlang was hij met de politie opgetrokken. Daarna was hij de Belgische gevangenissen in gedoken. Hij had de ruigste kanten van de mens gezien. Hij had veel gezien, teveel. Hij vond zijn leegte in het Noorden.

Mijn ontwerp werd een ‘carnet de voyage’, een kleinnood met ronde hoeken, om bij te hebben, om te lezen, na te denken, om lang naar de rauwe beelden te kijken. Een kerngesprek die Sébastien tijdens zijn residentie in Noorwegen had gehad, toonde ik in ton-sur-tin grijs, lopend tussen de pagina’s met beelden. Enkele ijsgroene pagina’s vertelden een ander, feitelijk verhaal. Op een pagina kleefde een kleine originele foto.

Het ontwerp zoals ik het voorstelde is nooit uitgevoerd. Meer nog, hij kon er zich niet in vinden. Het was te klein, de foto’s waren te klein, hij zag een veel groter boek met ruime spreads.
Ik maakte een tweede ontwerp op basis van zijn feedback, maar we lieten beide ontwerpen drukken in 1 exemplaar.
Met het tweede boek ging hij bij André Frère langs die besliste om eerst Prisons uit te geven.
Voor Prisons maakte ik het grafisch ontwerp; het boek werd uitgegeven in 2015. North-Road werd pas uitgegeven in 2017 met een andere titel, Nordic Noir, en een andere ontwerper. Maar onze eerste samenwerkingen hadden sowieso geleid tot een warme, blijvende vriendschap.

Meer informatie over Nordic Noir hier.

Bestel Nordic Noir hier.

Technical data

Photographs & text : Sébastien Van Malleghem
Design : Trui Hanoulle

Printed in 1 copy, 2014
Hardcover
148 pages with duotone images
21 x 14,4 cm