#enwiebenjij?
Exhibition + instagram account (2018)
Om jonge vluchtelingen en nieuwkomers in contact te brengen met Belgische leeftijdsgenoten, zette ik het project #enwiebenjij? op in een OKAN-school (Onthaalklassen Anderstalige Nieuwkomers), en koppelde er een instagram-account en een tentoonstelling aan vast.
In de klassen installeerde ik een professionele studio met lampen en kleurenfilters. De jongeren leerden het materiaal bedienen en de bijbehorende woordenschat in het Nederlands. Een woord dat ze vast nooit meer zullen vergeten is ‘de afstandsbediening’. Want die kregen ze effectief in handen om zelf te beslissen welke ‘selfie’ op welk moment ze maakten. De kleuren kozen ze ook zelf. De anderen assisteerden telkens en kregen drie kleine fototoestellen om ‘the making of’ vast te leggen.
Op een banner in de tentoonstelling kwam het volgende :
Gentse jongeren kunnen in de instagram reageren onder de hashtag #enwiebenjij, een kleurrijk zelfportret opladen samen met een kort tekstje over zichzelf. Het portret delen, de foto’s van anderen ‘liken’ en hop, het gesprek kan beginnen.”
[ het gesprek is ook effectief begonnen met 2 klassen uit Edugo die #enwiebenjij? op het spoor waren gekomen. In juni organiseerden we een ontmoeting tussen de klassen, met ontwapenende spelen en andere triggers. Geen idee of daar blijvende contacten zijn uit voort gekomen, maar er was een zaadje geplant. ]
Trui Hanoulle / initiatief, fotograaf, leraar, organisator
In samenwerking met :
Inès Beert en Joân De Bruyckere / docenten SLO (Specifieke Leraren Opleiding), KASK, Gent
Fay Lootens, Ruben Feys en Liesbet Van Hoe / coördinator en leraars OKAN (Onthaalklassen Anderstalige Nieuwkomers), KTA-GITO Groenkouter, Gent
Gaea Schoeters / schrijver, interviewer
Het team van bibliotheek De Krook en de jongerenbib, Gent
In 2021 maakte ik het vervolgproject #enwiebenjijNU?, in samenwerking met beeldend kunstenaar Anneleen De Causmaecker en schrijver Gaea Schoeters.
Adnan, Bshr, Jessica, Kamila, Klajdi, Mayami, Mohamed, Mohammed, Naomi, Nataly, Odai, Russom, Sadia, Safwan,
Saif, Sebastian, Sebastina, Snezha, Tenzin, Tihomir en Zainab kwamen uit tien landen : Albanië, Bulgarije, Ghana, Eritrea, Irak, Nigeria, Polen, Somalië, Syrië, Tibet.
De Instagram-account #enwiebenjij? gebruikte deze hashtags :
#enwiebenjij?
#zelfportret #selfportrait
#nieuwkomers #jongeren #youngsters #newcomers #OKAN #studioselfie
#nofilter
De zelfportretten waren te zien van 2 tot 15 april 2018 in de jongerenbib van de Gentse hoofdbibliotheek De Krook.
De tentoonstelling was een digitale projectie met beelden, tekst en 2 video’s in een loop van 15 minuten.
Een aantal zelfportretten werden gepubliceerd in De Standaard en De Morgen.
‘making of’ video van #enwiebenjij? // Masha Berkers : film, Trui Hanoulle : montage
(zelf)portretten van 21 jongeren uit tien landen : Albanië, Bulgarije, Ghana, Eritrea, Irak, Nigeria, Polen, Somalië, Syrië, Tibet.
De zelfportretten werden muurgroot geprojecteerd in vierkante slides met een korte eigen tekst. // Posters formaat A0 in de eindejaarstentoonstelling in KASK School of Arts in 2018 // Instagram-account // Publicatie in De Standaard Ooggetuigen en in De Morgen
Het maak- en toonproces vastgelegd door de jongeren zelf, door leraar Ruben Feys en door docente Joân De Bruyckere, in de klassen en in de jongerenbib van De Krook, Gent. [ covers en pagina’s uit de logboeken in functie van mijn lerarenopleiding ]